Sudjelovanje na seminaru “Metodologija procjene mjerne nesigurnosti”

U skladu s Planom osposobljavanja djelatnika projekta ”Modernizacija infrastrukture Znanstveno-istraživačkog centra za tekstil (MI-TSRC)“, KK.01.1.1.02.0024 članice tima su uredno pohađale seminare osposobljavanja za vrijeme trajanja cijelog projekta. Na posljednjem seminaru su sudjelovale voditeljica projekta, prof. dr. sc. Sandra Bischof i dvije istraživačice na projektu – Eva Magovac, dipl. ing. i doc. dr. sc. Lea Botteri.

Seminar je organiziran od strane Udruge Hrvatski laboratoriji – CROLAB. Seminar je održan 10. ožujka 2021. kod naručitelja, odnosno Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zavodu za tekstilnu kemiju i ekologiju.

Nakon odslušanog seminara, članicama tima su izdani certifikati osposobljavanja. Na razini projektnog tima pribavljeno je ukupno 10 certifikata osposobljavanja od 10 planiranih.

Seminar je vodila predavačica Olga Štajdohar–Pađen. Isti je namijenjen voditeljima laboratorija, voditeljima kvalitete, osobama zaduženim za vođenje brige o ispitnoj opremi, osobama zaposlenima u laboratorijima, proizvođačima i distributerima ispitne opreme te svima koji su zainteresirani za predmetnu temu.

Jedan od primarnih problema u mjeriteljstvu danas je kako procijeniti mjernu nesigurnost rezultata mjerenja. Sve veći broj normi direktno ili indirektno kroz zahtjeve za umjeravanje i ispitivanje mjerne opreme zahtijeva procjenu mjerne nesigurnosti. Kao primjer navode se vrlo poznate i često primijenjivane norme: EN ISO 9001:2000 – ² ; Sustav upravljanja kvalitetom – Zahtjevi² ; , norma EN ISO 10012:2003 ² ; Sustav upravljanja mjerenjem — Zahtjevi za mjerne procese i mjernu opremu² ; i na posljetku norma EN /ISO/IEC 17025 – 2000 ² ; Opći zahtjevi za mjerodavnost ispitnih i umjernih laboratorija² ; . Iako su u posljednjih nekoliko godina utemeljena opća pravila za proračun i iskazivanje mjerne nesigurnosti sa svrhom da budu primjenjiva na širokom spektru mjerenja postupak procjenjivanja, proračunavanja i iskazivanja mjerne nesigurnosti vrlo je složen i izaziva mnoge nedoumice u praksi.

Comments are closed.